Stäng ×

Klicka för Gammelskogen!

Vänta på sponsorns sida. Då räddas en bit skog.

00.031.195:85 kr insamlat

Välkommen till Invigning av Iglekärrs gammelskog

Invigning

6 augusti, när sommaren dröjer sig kvar och blommor fortfarande smyckar tjärnar och myrar händer det! Vi firar att Iglekärrs gammelskog är bevarad för alltid.

OBS! Mer Uppdaterad information i detta inlägg! Senast uppdaterad 4/8 kl. 23

SENASTE NYTT! SVT har uppmärksammat invigningen av Iglekärrs gammelskog. Mest för att vi ska installera en hyllningsbänk… Här är artikeln http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/har-skapar-han-liv-ur-en-dod-ekstock-med-en-motorsag

Du är hjärtligt välkommen att fira tillsammans med oss och en särskilt spektakulär händelse kommer att göra dagen minnesvärd. Ett speciellt monument kommer kl. 13 att avtäckas vid badplatsen invid Stora Iglekärr i hjärtat av skogen, för att hylla alla tusentals människor som generöst och med kärlek till gammelskogen har bidragit med strävsamt förvärvade pengar i små och stora belopp, från 50 till 500 000 kr. Några har också bidragit med sin värdefulla tid för att säkerställa skogens höga biologiska skyddsvärde eller för att hålla ordning på insamlingen och vi hyllar alla som troget klickar för gammelskogen så att företag kan få vara med och sponsra på ett roligt win-win sätt.

Anmäl ditt deltagande för att fira bevarandet av Iglekärrs gammelskog på något av följande sätt:

 • Skicka ett mejl till info@naturarvet.se med rubriken ”Jag vill fira Iglekärrs gammelskog” och ange gärna namn och telefonnummer i meddelandet. Ange också om du kommer med egen bil, samåker med någon eller tar kommunala färdmedel.
 • Ange att du kommer till vårt event på Facebook. Här är länken till eventet. Där kan du också i inlägg tala om om du vill samåka med någon etc.

Hitta till Iglekärr: Här är en länk till en beskrivning av Iglekärr och en vägbeskrivning (sist i texten) på vår hemsida. http://naturarvet.se/hem/gammelskog/iglekarrs-gammelskog/ OBS! En ny p-plats kommer att anläggas vid landsvägen i norr, med plats för ca 5 bilar. Vi kommer att uppdatera information om vägbeskrivning på vår hemsida och vårt Facebook event.

Återigen, välkommen till sommarens finaste event!

Bakgrund

Naturarvet är en Insamlingsstiftelse som bevarar svensk gammelskog för att främja den biologiska mångfalden och i övrigt främja friluftsliv, turism och forskning. Medel dom samlas in används till att köpa gammelskog med högt biologiskt skyddsvärde. Skogar som förvärvats av Naturarvet får aldrig avverkas eller säljas. De är därmed skyddade från skogsbruk för all framtid.

Iglekärrs gammelskog

2012 lyckades Naturarvet få köpekontrakt med flera skogsägare och bilda en ny fastighet, Ale Sålanda 2:22, som populärt kallas Iglekärrs gammelskog. Insamlingen för att betala slutlikvid har pågått sedan dess och i en särskild kampanj under hösten 2015 uppnåddes målet att halva skogen var betald. Iglekärrs gammelskog har flera gånger av lokala ideella naturvårdare föreslagits att bli naturreservat. Syftet med höstens kampanj var att få igenom en ansökan från Nsturarvet om att Länsstyrelsen/Naturvårdsverket skulle besluta om att bilda naturreservat och bidra med ett belopp som täcker kvarvarande skuld. I december fick vi positivt besked om att det skulle ske.

Under sommaren kommer vi att lösa kvarvarande skulder till ägarna och förslaget om att bilda naturreservat har gått sin sakägar-runda. Även om det formella beslutet om att bilda naturreservat av administrativa skäl dröjer till september, så är Iglekärr genom Naturarvets lagfarna ägande och stadgar bevarad för alltid redan nu.

Senaste nyheterna

 • Invigningen av Iglekärrs gammelskog närmar sig. Här nedan är en länk till vår video om Invigningen på Facebook. Vi har också lagt upp ett event där med information om plats, tid och vägbeskrivning. Dag och tid är lördagen den 6/8 kl. 10-15, med avtäckning av monument kl. 13 Platsen för invigningen är Iglekärrs gammelskog med ceremoni […]

  Läs mer
 • Naturkompaniet ger 200 000 kr till Naturarvet. Tidigare i år blev Naturarvet nominerade till Naturbonusen, pengar som Naturkompaniets kunder samlar ihop till genom att 1 % av omsättningen från kundklubbs-medlemmarna delas ut till nominerade projekt efter en omröstning. Kundklubb 365 medlemmarna får både nominera och sen rösta på projekt som dom vill ska få pengar till […]

  Läs mer
 • ”Köprush i skogen” basunerar annonsen i nyhetsbrevet från Skogsforum ut och annonsören Landshypotek Bank i Kristianstad uppmuntrar till distansägande av skog som ”en trygg investering”. ”Som jord- och skogsägarnas egen bank vet vi hur viktig skogen är för landsbygdens framtid och tillväxt” skriver banken på sin hemsida. Hur går det ihop med distansägande av skog som […]

  Läs mer