Senaste nytt från Naturarvet

Halva insamlingen till Iglekärr klar!

(Den här sidan fungerar bäst på större skärmar för kartan nedan)

Iglekärr NordvästIglekärr NordostLakefront_sliceskogsfaddrar_sliceothergifts_sliceskogsbutiken_sliceklicket_slicenorr_sliceeoca_sliceprivat_slice
Klicka på respektive område i kartan så kommer du till en relevant sida. För en större karta klicka här.

Med vinsten i omröstningen för vårt projekt på EOCAs hemsida har vi nu nått en milstolpe, att halva skogen är betald. Med en dubblerad insamling jämfört med i fjol så gäller det att fortsätta med det som ger störst effekt så att vi kan avsluta insamlingen till Iglekärr så snart som möjligt. Som framgår av kartan kommer nu de största intäkterna från skogsrutor och skogsfaddrar.

Gammelskogen önskar fler skogsfaddrar i julklapp

Vi tror att vi med hjärtat kan tala för alla varelser i gammelskogen och önska fler skogsfaddrar i julklapp. Månadsgivarna skapar grundstommen i insamlingen. Det är med deras trygghet i ryggen som vi överhuvudtaget kan gå till förhandlingsbordet med en privat skogsägare och prata om att köpa skog. Andra gåvor kommer mer spontant i perioder, t.ex. nu i december, vilket är glädjande. Ibland skapar spontana gåvor riktiga glädjerus och stor-skutt. Varje ny skogsfadder skapar små-skutt och autogirodragningen ger regelbunden skutt-motion den 28 varje månad.

Julhandla i skogsbutiken och minska konsumtionen

När du handlar en produkt eller en tjänst då använder mottagaren pengarna till mer konsumtion eller produktion. Men pengar som ges till naturarvet genom att ”handla” i skogs”butiken” går till att bevara skog för all framtid. Skogen tas ur produktions-konsumtions-cykeln och på så vis minskar Naturarvet, gåva för gåva, konsumtionen i samhället. Och då följer naturligt frågan…

…Hur är det nu med gammelskog och kol-balansen?

Det kommer titt som tätt förslag eller förfrågningar om att gåvor till Naturarvet skulle kunna användas som klimatkompensation (”Carbon offsetting” på engelska). För att förstå begreppet klimatkompensation rekommenderar vi denna lättsamma undervisnings-video på youtube. Även om klimatkompensation inte är en lösning så är det alltid smart att ge bidrag till Naturarvet i syfte att rädda naturen från oss själva. Skog som köps in av Naturarvet blir skyddad för alltid, snacka om långsiktigt.

Trädåkrar som planteras i klimaträddande syfte kan huggas ner och bli kol i atmosfären igen. Det kommer aldrig att hända med Naturarvets skogar, som dessutom bidrar till att bevara den biologiska mångfalden. Vill du helt inofficiellt klimatkompensera för egen del, så räkna med att ge en gåva om 200 kr per ton CO2-ekvivalenter. De 20 kvm gammelskog som då bevaras för all framtid kan på 1000 års sikt sannolikt fungera som kolsänka för detta ton. En officiell sida för att beräkna en flygresas CO2-utsläpp hittar du här.

Vill du veta mer om vilka värden som Naturarvet skapar så kan du läsa om det genom att klicka här och för att sprida information om Naturarvets klimatnytta så kan du ladda hem vårt A4 informationsblad genom att klicka här. Detta blad finns också i A3 format om du vill skriva ut i affisch-storlek.

Betalningsmetoder

Det blev ett missförstånd sist om att Plusgirot upphör som betalningsmetod till årsskiftet. Det är bara Plusgirot privat som upphör. Du kan alltså fortfarande betala in gåvor till Naturarvet med plusgiro, bankgiro, swish, autogiro, kredit- och betalkort och banköverföring. Läs mer om olika sätt att bidra under fliken ”Bidra Nu” på vår hemsida.

Kom ihåg att klicka!

Varje klick säkrar livsrummet för t.ex. en stängel av skör nervmossa. Så ju fler som klickar desto fler mosskuddar kan få ett tryggt hem. Klicka för mossor och alla andra varelser i den utrotningshotade gammelskogen varje dag på vår hemsida. Och passa på att få lite julefrid med Naturarvets bildspel. Det gör du genom att nertill på vår hemsida klicka på ögon-symbolen. Vacker fågelsång till bildspelet får du genom att klicka på ljud-symbolen. Genom att klicka på dessa symboler igen får du tillbaka texten och stänger av ljudet. Det här är en av de rogivande bilderna ur bildspelet från Iglekärrs gammelskog.

Vi hoppas att vi får anledning att höra av oss med fler goda nyheter inom kort. Det är vår nyårs-önskning inför 2016. Och med det önskar vi dig en God Jul och allt gott inför det nya året.

Lav väl! Lo Jarl, verksamhetsledare