Värdefulla skogar – Hearing

Screenshot 2016-10-18 12.06.11

Naturarvet bidrar till nationell strategi för formellt skydd av skog.

Den 5 oktober samlades ett 50-tal personer från myndigheter, intresseorganisationer, företag och organisationer till Naturvårdsverkets Hearing om regeringsuppdraget Värdefulla skogar – utvärdering och revidering av Nationell strategi för formellt skydd av skog i samarbete med Skogsstyrelsen.

Från Naturarvet hade Lo och Ywonne Jarl anmält sitt deltagande. Vi fick en kort presentation av vilka som arbetat med revideringen, som inte går på remiss utan tar in synpunkter genom dialog med intressenter. Förutom vårt deltagande under hearingen har vi också bidragit med en skrivelse angående möjligheten att inlemma Naturarvet i det fortsatta arbetet med att formellt skydda värdefulla skogar. Här har vi framfört möjligheten att frivilligt avsatt skog, som ju inte ska brukas, för att få formellt skydd kan överlåtas till Naturarvet utan vederlag eller att Naturarvet och andra aktörer kan samarbeta på olika sätt för att formellt skydda skog.

Dagen erbjöd korta presentationer om nuläge och strategiska mål och i samband med varje presentation gavs vi tillfälle att ställa frågor, svara på omröstningsfrågor och skicka in kommentarer, varav ett urval togs upp för att ge ytterligare möjlighet att belysa frågan. Vi är nöjda med vår insats under dagen och en del av vårt bidrag kan ni läsa om i det dokument med kommentarerna som har sammanställts och publicerats på denna länk. Vi var grupp 06.

En sak som vi framförde var att värdefulla skogar i detaljplanerade områden borde ges bättre skydd genom att t.ex. ge Naturvårdsverket/Länsstyrelsen möjlighet att ge riktlinjer till kommuner för skydd i sådana områden och att ändra lagstiftningen så att gamla detaljplaner måste revideras innan de implementeras. Aktuellt fall är Våneviks gammelskog, som Naturarvet hoppas på att få förvärva från Oskarshamns kommun.

Läs mer om revideringen hos Naturvårdsverket och ladda ner olika dokument om denna på denna länk. Skogsstyrelsen har också lagt upp samma information på denna länk.

Vår skrivelse till Naturvårdsverket kan du ladda ner på denna länk.