Insamling för rödlista

Sista rycket innan kommunens beslut! Vi satsar ordentligt på att inventera svampar, lavar och mossor i Våneviks-Påskallaviks gammelskog 27-30 oktober. Pengarna vi samlar in går till uppdrag för en konsult (lavar och svampar) under två dagar samt till resor, kost och logi för två personer som bidrar ideellt (mossor) under två dagar.

Naturarvet vill förvärva ett område om drygt 50 ha av Våneviks-Påskallaviks fritidsområde och detaljplanerade skogsområden söder om Vånevik och norr om Påskallavik i Oskarshamns kommun. Kommunen kan besluta att sälja området till Naturarvet eller kanske att själva skydda området. Men det krävs politisk vilja och att Länsstyrelsen får tillräckligt på fötterna för att inte lämna dispans från artskyddsförordningen.

 

Här är länk till vår insamlingskampanj

Våneviks gammelskog hotas genom en 72 år gammal detaljplan av exploatering för att bygga villor. Skogen som har allt när det gäller naturvärden och även andra skyddsvärden såsom tätortsnära och skärgårdsnära skulle om detaljplan hade beslutats idag omfattats av 300 m utökat strandskydd.

Nu satsar vi på att ytterligare stärka kunskapsläget om områdets värdekärnor. Vi utökar också till den södra delen av skogen, Sjöhagen direkt norr om Påskallavik. Hela området inklusive 8 skogsbeklädda holmar är en viktig språngbräda mellan skyddade områden ute i skärgården och längre inåt land. Var med och bidra till att öka på kunskapsläget om rödlistade arter i Våneviks-Påskallaviks gammelskog innan det är för sent.