Onsdag 7/12: ”Bättre sent än aldrig – indikatorer för skogslandskapets gröna infrastruktur”

Det är titeln på en delstudie i Naturvårdsverkets forskningssatsning Indikatorer för biologisk mångfald på landskapsnivå. Den har resulterat i kartverktyget på denna länk. Och du kan läsa om hur det har tagits fram i rapporten från studien här.

Kartverktyget har som målsättning att kartlägga de kärnområden som är hotspots för höga naturvärden, och hur dessa områden hänger ihop i en Grön Infrastruktur (GI). Kartan kan användas för att dels hitta områden där det finns stor chans för att hitta hotspots och för t.ex. länsstyrelser att kunna planera GI på landskapsnivå. De röda områdena på kartan är där det är störst chans att hitta gammelskog. Blåa områden är kalavverkade någon gång under de senaste 70 åren och är biologiska coldspots.

Studien belyser bristen på höga naturvärden i stora delar av landets produktiva skogsmark. FN:s Aichi-mål #11 inom Konventionen för Biologisk Mångfald (CBD) kan uttryckas som att minst 17-20% effektiv GI ska uppnås i hela landet, enligt Sveriges internationella åtagande för biologisk mångfald för 2020. Medan effektiv GI är 54% för fjällnära skog så är den bara 12% för hela Sverige och den produktiva skogsmark som ligger nedan fjällnära skog är långt från målet med mellan 3-8% effektiv GI. Eftersom länderna inte når målen ska i vanlig ordning målen ”uppdateras” med siktet inställt på 2030 under CBD Cop 15 i Montreal som börjar idag onsdag den 7/12 och pågår till den 19/12.

Kartan visar att Naturarvets skogar dels ligger i områden som är hotspots för höga naturvärden, dels bidrar till att upprätthålla grön infrastruktur. Vi presenterar de fem områden som våra 9 förvärv av skog har resulterat i, där våra stadgar erbjuder ett permanent skydd för gammelskogen och på så sätt bidrar till att nå Aichi-mål #11. Förutom att bevara höga naturvärden bidrar Naturarvets skydd även starkt till att bevara stora kolsänkor och låta vår mest effektiva landbaserade kolinlagring fortsätta i naturskogarna. Bevarandet av naturvärden och gammelskogens klimatnytta går hand-i-hand.

På kartan över Sverige kan du se att Naturarvets skogar representerar ett brett utrval av skogar i Norrbotten (1 förvärv), Jämtland (1 förvärv), Västra Götaland (4 förvärv i 2 områden) och Uppland (3 förvärv i 1 område). De två skogarna i norra Sverige är fjällnära naturskogar med olika karaktär, låglandsskog i Norrbotten och bäckrik skog på fjällsluttning i Jämtland. Samtliga områden i Västra Götaland ligger i Ale kommun och representerar delvis olika skogstyper. Området i Uppland ligger på Gräsö och är en mosaik av olika biotoper. Varje dag från imorgon 8/12 till den 13/12 följer en kortfattad presentation av de olika områdena. Där finns också länkar till mer information om varje skog.