Vad betyder gammelskogen för mig?

Detta inlägg är kopplat till Klimatsalongen 2021

Bild på vacker silvervedDetta är inte en fråga vi får ofta men kanske den viktigaste fråga som du och jag kan ställa oss själva. Det är inte konstnärens avsikt som ska tolkas, det är betraktarens öga som ser skönheten i ett konstverk. Detsamma gäller gammelskogen – som du ropar i skogen får du svar.

Mycket konflikter och ordstrider om skogen handlar om att olika forskning och erfarenhet ger motstridiga resultat. Frågan du ska ställa dig när du betänker olika forskningsresultat och argument inom debatten är:

  • – Vem ställer frågan?
  • – För vem är resultaten och argumenten relevanta?


Bild av hättesvampar på ekstamNaturarvet svarar inte på frågan om vilken nytta skogen ger människan. Subjektet för Naturarvets frågeställning är gammelskogen. Det är gammelskogens öga som betraktar sig själv. När frågor om hur skogen ska skötas för att bäst vara råmaterial för ”hållbara” produkter, erbjuda friluftsliv eller binda koldioxid från atmosfären, så är det alltid människan som står i fokus.

Även när skog värdesätts för sin förmåga att bevara biologisk mångfald är det människan som avgör om skogen är av det rätta virket. För skog som inte fått en klassning som skyddsvärd barkar det åt skogen. Gammelskog som avverkas blir till stor del uppeldad på värmeverk, t.o.m. den döda veden går upp i rök.

Bild av död ved-formationGynnas skogen av att den sköts? I enlighet med Naturarvets stadgar lämnas all skog som förvärvats orörd. Människan må njuta av att vistas där eller svära över fallna stammar som spärrar vägen längs stigen, det är ointressant. Skogen tar inte hänsyn till människan i något avseende. Att den utvecklas som den gör är dess ensak.

Det finns mer eller mindre oberoende forskning som försöker se objektivt på hur skogens ekosystem faktiskt fungerar. När den ekologiska vetenskapen studerar människans skogliga åtgärder för att på något sätt gynna sig själv, hur ekologiskt anpassad åtgärden än må vara, så ser forskningen att varje åtgärd alltid påverkar skogens ekosystem.

Bild av stenen Skrattande Trollet i Skarnhålans gammelskogSanningen om hur skogen bäst utvecklas och förändras bor i skogen. Den behöver ingen skogsbruksplan eller skötselplan, den behöver vara i fred. Då sköter den på sikt att den biologiska mångfalden som kan uppnås på just den platsen utvecklas bäst. Då ser dess intrikata ekosystem ovan och under marken till att binda in precis så mycket kol från atmosfären som den optimalt kan binda in.

För mig betyder gammelskogen just allt det, som den utmärker sig för, som gör att du och jag kan njuta av livets skönhet i alla dess former. Jag ställer mitt hopp till att gammelskogen klarar klimatförändringarna, ställer om på sitt eget sätt, och fortsätter göra det den gör bäst, att vara en skog.

Lo Jarl, Verksamhetsledare i Naturarvet
Foton: Ywonne Jarl

Naturarvet