Hur gammelskogar kan skydda mot storskaliga barkborreangrepp

british_columbia_beetle_damage

Skogsdöd pga barkborreangrepp i Nordamerika

I denna långa intervju med entomolog Diana Six läggs skrämmande fakta och en dyster prognos fram angående nordamerikanska barkborrars angrepp på barrträd ända upp i de boreala skogarna i Kanada. Hon säger att orsaken är varmare klimat och det stora flertalet träd som p.g.a. torka och annan klimatberoende stress inte klarar att stå emot angreppen.

Men vissa träd-individer tycks klara sig bättre. Dom kan ha ett medfött motstånd mot både varmare klimat och barkborre-angrepp. I slutet av intervjun svarar Diana på frågan om evolutionen kan kicka in och bidra med ökad resistans med: “Om vi tillåter det. Om vi inte ger oss ut och återplanterar med plantmaterial som inte är genetiskt riktigt…”

Detta är ännu ett argument för att skydda orörda skogar, där evolutionen pågått under lång tid och bredden i det genetiska materialet är stor, även inom arter. Att bevara gammelskog är oerhört viktigt som en åtgärd för att skydda naturen mot klimat-katastrofer som redan knackar på dörren.

Du kan bevara gammelskog redan idag här i vår skogsbutik, genom att köpa en bit skog eller bara swisha valfritt belopp till 123 901 11 72. Läs mer om hur du kan bidra under fliken “Bevara skog”.