Igår på skogens dag…

Norsk Näverlav - Rödlistad Signalart… var det många som ville säga något om skogen på temat Healthy Forests for Healthy People, med människans hälsa och välfärd som utgångspunkt. Naturarvet har först och främst gammelskogens väl och ve som utgångspunkt:
Av Sveriges landyta om 41 miljoner hektar är ca 20% improduktiv mark. Resten, dvs 80% är produktiv mark som utan människan skulle vara beklädd med välmående urskog.
🌳🍄🌲
Vi sätter in den moderna människan i bilden och får i stället följande siffror: 0,3% klassas som urskog och 2% klassas som naturskog. Av hela Sveriges landareal är 3% formellt skyddad produktiv skogsmark, lika stor yta som är bebyggd av människan. Och lika stor yta av produktiv skogsmark som har höga naturvärden och saknar formellt skydd.
🌳🍄🌲
Dessa 3% oskyddad produktiv skogsmark med höga naturvärden är utspridd som isolerade öar i ett hårt brukat landskap. De 1-2 procent som är sammanhängande och går att finna som den större delen av en enskild fastighet eller som en sammanlagd yta av delar av grannfastigheter, det är på den ytterst lilla andel av Sveriges landareal som Naturarvet kan finna gammelskogspärlorna som behöver få skydd genom Naturarvets förvärv.
💰➕💚🟰🌳🐿🍄🪲🌲
Framtidsskog - Stig mot BlågrundsfjärdenOch det är bråttom att hitta pärlorna av gammelskog. Tyvärr avverkas dom i snabbare takt än dom skyddas. Fram till 2030 har vi på oss. Även om vi inte når upp till Sveriges miljökvalitetsmål och internationella åtagande om att skydda den skog som aldrig har kalavverkats, så är varje skog som kan bevaras för all framtid genom Naturarvet betydelsefull – för att bevara den biologiska mångfalden och som små fallskärmar som bromsar upp klimatkrisen med sitt kolslukande ekosystem – den effektivaste landbaserade kolsänkan vi har.

Nu när internationella skogsdagen har påmint oss om skogens existens så ägna nästa gammelskog en kärleksfull tanke idag och omsätt den tanken till ditt bidrag till att bevara de sista gammelskogarna och det sköra Livet på Jorden!

Lav väl!

Lo och Ywonne

Naturarvet