Idag den 21 mars är det dags att skänka en tanke åt skogen i världen. Naturarvet uppmärksammas genom samarbeten med två företagspartners och VL Lo Jarl funderar över årets tema Skog & Mat ur skogens perspektiv. Läs nyhetsbrevet här.
Nu finns det ett nytt område med skogsrutor i Ekås ek-bokskogen. En naturskogsartad ädellövskog med höga naturvärden i Falkenbergs kommun, Halland. ”Köp” din egen eller ge bort en eller flera skogsrutor. Du får ett gåvobevis med bild från området och koordinaterna till mitten av din valda ruta. Så har du vägarna förbi Ekås ek-bokskog kan du enkelt hitta till skogsrutan. På sidan Nyhetsbrev arkiv kan du läsa om denna nyhet och alla övriga nyheter.
Sverige är ett land med mycket skog, det vet de flesta. Men inte lika många vet att bara en ytterst liten del är orörd skog, så kallad gammelskog. Det värsta är att hälften av de skogarna saknar säkert skydd, och att de avverkas snabbare än de skyddas. När gammelskog avverkas och naturen omvandlas till markberedda trädplantager, avges stora mängder koldioxid till atmosfären och hotade arter knuffas närmare utrotning. Ett stycke ovärderlig natur går förlorad för alltid.
Det vill Naturarvet ändra på.Naturarvet har genom insamlingar köpt upp flera gammelskogar som nu är skyddade för all framtid. Just nu samlar vi in pengar till tre förvärv som tillsammans utgör Fågelskärsuddens gammelskog på Gräsö i Uppland, ett förvärv som är Ullersjöbäckens gammelskog vid Stora Blåsjön i Jämtland och ett förvärv som är Ekås ek-bokskog i Gällared socken i Halland. Läs mer om skogarna genom att klicka på bilderna nedan. Tillsammans bevarar vi det sköra livet på Jorden!
Det finns olika sätt att bidra: bli skogsfadder, bevara ”din egen” bit gammelskog, ge bort en gåva, ge en aktiegåva eller testamentera.
Gammelskog är mer eller mindre orörd skog som inte har utsatts för modernt skogsbruk och har därför behållit sin naturliga livscykel. I en gammelskog finns träd av olika slag och i alla åldrar. Där finns död ved i form av ”torrakor” (döda trädstammar som fortfarande står upp), och ”lågor” (trädstammar som ligger omkullfallna på marken och sakta bryts ned). Där finns massor av svampar, örter, insekter, fåglar och andra djur. I en sådan skog finns nödvändiga förutsättningar för många av Sveriges hotade arter. Gammelskogen är livsviktig för den biologiska mångfalden och för att bromsa klimatkrisen.
Läs mer om gammelskog