Tisdag 13/12: Fågelskärsuddens och Bålgrundsfjärdens gammelskog i Östhammars kommun…

…är två fastigheter som Naturarvet förvärvade 2022, som en sammanhängande utökning av fastigheten Svartsundets gammelskog som vi förvärvade 2020. Det ena ny-tillskottet på 11,5 ha utökar fastigheten tvärs över udden utanför Söderbodafjärden, från Svartsundet till Blågrundsfjärden, som vi kallar denna del. Det andra nytillskottet på 44 ha sträcker sig från Svartsundets ena hörn ut till uddens spets, som numer utgörs av Fågelskärsören och för hundra år sedan var en ö.

Landhöjningen pågår påtagligt ute på Gräsö. De äldsta tallhällarna på udden var bara små skär för 2000 år sedan och vindpinade senvuxna gammeltallar på tusenåriga hällar kan ha ansenlig ålder trots att de inte är gigantiska. På helt nybildad landareal, som för hundra år sedan var havsbotten, frodas alsumpskogarna – ”nordens mangrove”. Detta är jungfrulig kolslukande skog som är ”urskogsbebisar”.

I östra Svealand är, som framgår av vidstående karta, fastläggningen av kol som störst i Sverige och därigenom är de tre förvärvade områdena på Gräsö inte bara en hotspot för biologisk mångfald utan också en supereffektiv kolsänke-hotspot.

Som framgår av kartan över naturvärden överst, där hotspots för höga naturvärden är röda och coldspots är blå, så är Svartsundet-Fågelskärsudden-Blågrundsfjärden alldeles kärleks-röd av biologisk mångfald. Ett flertal inventeringar genom de senaste 20 åren har påvisat ca 100 naturvårdsarter varav hälften är rödlistade. Innan Naturarvet förvärvade Svartsundet och nu Fågelskärsudden och Blågrundsfjärden var 13,2 ha skyddat som biotopskydd i området. Men för att kunna ge livsrum för urskogsbebisarna att bli urskog och för gammeltallarnas frön att bli framtidens gammeltallar måste hela området skyddas.

Naturarvets tre förvärv skyddar nu 87 ha och ambitionen är att kunna knyta ihop ett skydd för hela udden. Det betyder ytterligare 100 ha som behöver Naturarvets permanenta skydd. Det vill vi förverkliga inom två år. Vi behöver samla in ca 12 miljoner kr bara för detta projekt. Du kan bidra till det genom att öronmärka gåvor till Fågelskärsuddens gammelskog. Följ länkarna nedan för att läsa mer om skogen, se en insamlingskarta och öronmärka din gåva till framtidens urskog . Tack för alla gåvor som gjort det möjligt att skydda det vi redan har skyddat❣️

Läs mer om Fågelskärsuddens gammelskog
Se hur du kan bidra till insamlingen och se en insamlingskarta
Öronmärk din gåva som skogsrutor

Naturarvet