Gammelskogsnyheter 1 april 2020

Det är första april men det är inte läge att skämta i dessa tider. Mitt i kris, oro och sorg för de som drabbas värst av coronaviruset händer det saker i Naturarvet.


Efter flera år med en minskande andel av våra intäkter från Klicket, har vi genom noggrant övervägande, i samtal med våra klicksponsorer och utifrån expertråd kommit fram till att vi ska avveckla Klicket. Våra sponsorer har på sistone valt andra sätt att sponsra oss på och vi ser fram emot att utveckla fler former av fruktbara samarbeten med företag. Eftersom vi inte längre har några klick-sponsorer väljer vi att avveckla klicket idag.


Vi vill att du som besökare till vår hemsida ska finna andra goda orsaker till att besöka den ofta. Vi är just nu inne i en omdaning av vår hemsida som bl.a. kommer att göra det enklare att ge donationer och bli skogsfadder. Inom kort kommer vi att lansera åtminstone delar av vår nyproducerade hemsida.


Våra stadiga givare är oslagbara i sin passion för Naturarvets ändamål att bevara de sista svenska gammelskogarna. De senaste åren möter vi våra budgetmål eller går långt över dem. För att öka skyddet av gammelskog i Sverige så krävs det att vi ökar vår insamling mångfaldigt. Vi behöver nå en bredare allmänhet och attrahera fler passionerade givare. Vår satsning under april med kraftigt rabatterade annonser i National Geographic, Illustrerad Vetenskap och gratis annons i Ordfront Magasin hoppas vi ger ett stort gensvar. Håll utkik!


Vi har i några års tid letat efter nästa skog att kunna skydda för evigt. Vi har letat upp skogar och har fått många olika tips. Vissa samtal med skogsägare har sett lovande ut men en affär har inte kunnat bli av pga olika omständigheter. Vi försöker nå ut till skogsägare med vårt budskap. I februari skrev ATL, skogs- och jordbrukarnas största tidning, om Naturarvet och vårt sökande efter skog. Idag fick vi ännu ett tips om skog, som vi hoppas få berätta mer om inom kort.


Skarnhålans insamling fortsätter tills den är klar. I dessa tider har vi bara våra givare att förlita oss på. Utlovade statliga pengar är osäkra, vi har ännu inte fått något kontrakt från Naturvårdsverket på den utlovade miljonen. Det finns många skogsrutor kvar att göra till sin egen eller ge bort.

Lantmäteriet är klara och vi äger marken. Fastigheten är införlivad med Ale Sålanda 2:22 (Iglekärr) och Länsstyrelsen har beslutat om att införliva Skarnhålan i Eklidens naturreservat men vi har fortfarande 1 miljon kronor i lån från skogsägaren, som ska lösas senast 30 juni.


Sist men inte minst. Vi har fått ytterligare en styrelsemedlem och två nya supplenater. Läs mer om det fantastiska gäng som styr Naturarvet med kunskap och inspiration mot framtiden.

LAV VÄL!