Minskad förlust tack vare enträgna givare 💚

Text och bild Ywonne och Lo Jarl

Naturarvets ändamål, att förvärva och permanent skydda skyddsvärd gammal skog är den viktigaste åtgärden du kan bidra till för att bromsa klimatkatastrofen och artutrotningen. Det är inget som vi bara säger, det är vetenskapligt fastlagt 1,2,3 och är rådande konsensus hos de oberoende ekologer som studerar de naturliga ekosystemens förmåga att lagra kol och ge en trygg livsmiljö för alla arter som hör hemma i det naturliga ekosystemet.

Därför blev vi mycket bekymrade när Naturarvets hemsida under semestern i mitten av juli plötsligt inte kunde kommunicera med Swish handel, så att besökare inte kunde använda den mest populära betalmetoden som vi erbjuder för att ge en gåva eller beställa gåvobevis och ”köpa” skogsrutor.

21 försök att ge en gåva

Våra givare blev förstås frustrerade. Det såg till en början ut som vi fram till 27 augusti hade förlorat ca 50 000 kr i intäkter. Tack vare att vi kan se alla fakturor som genererades utan att pengar kom in, kan vi också se hur energiska många av våra givare är. Rekordet var 21 försök att ge en gåva innan den givaren gav upp!

När vi närmare analyserade våra data kunde vi se att de flesta till slut hittade andra sätt att ge en gåva. Det gick fortfarande att betala med kort eller mot faktura. Det gick också att Swisha en spontan gåva till 901 11 72. Fram till 23 oktober, då vi bytte webbleverantör och äntligen fick igång Swish handel igen, befarade vi en förlust uppemot 100 000 kr, men tack vare våra enträgna givare blev förlusten ”bara” ca 30 000 kr. I Naturarvets kalkyler betyder det att vi missar att köpa ca 4 000 kvm gammelskog, som skulle kunna lagra in drygt 3 ton CO2 varje år och ge skydd åt rödlistade arter för all framtid.

Intäktsbortfall blev ökad gåva

Riktigt jäklar anamma visade en givare som tre ggr försökte Swisha 1 000 kr den 19/8. Hen insåg då att det skulle kunna gå att beställa en skogsruta och gjorde ett försök med det, men attans, även där stoppades betalningen med Swish. Åtta dagar senare kom givaren tillbaka och hade nu bestämt sig för 2 skogsrutor. Nu gick det bättre med kortbetalning i stället för Swish. I slutändan blev alltså en tänkt gåva och ett intäktsbortfall i stället en större gåva 💚

Följ givarens exempel. Om du tänkte Swisha en gåva lite snabbt, så kanske du, när du tänker efter, skulle kunna ge ett lite större bidrag. Varför inte satsa på ett par skogsrutor? Gammelskogarna står tyvärr inte kvar speciellt länge om de inte skyddas. Det är bråttom att skydda de sista gammelskogarna. Annars är risken stor att de offras för att kunna leverera råvara till hållbar bioenergi.

– VADÅ HÅLLBAR BIOENERGI!?

…tänker du skrikhögt. Jo så är det. Regeringen vill att Sverige ska fortsätta vara ett så kallat A-land i enlighet med förnybartdirektivets krav på att ”hållbar” bioenergi inte får innehålla råvara från gammal skog. Hittills har gammal skog varit 140+ år i norrland och 120+ år i mellersta och södra Sverige. Genom att skjuta på skogens pensionering med 40 år kan begreppet gammal i stället gälla skog som är 180+ år i norrland och 160+ år i mellersta och södra Sverige. Det har Skogsstyrelsen fått i uppdrag att föreslå, vilket de pliktskyldigast har gjort.

Så fiffigt är det uttänkt att bara ca 3 % av den produktiva skogsarealen klarar de nya kriterierna, alltså bara hälften av all formellt skyddad skog. Det innebär att ca 6-7 % av Sveriges oskyddade skogsareal eller 10 % av den stående virkesvolymen i ett slag inte längre är gammal. Eftersom den inte heller är skyddad kan den med rasande fart förse den starkt växande bioenergi-industrin med hållbar råvara, eftersom skog som är gammal idag inte är gammal längre när de nya riktlinjerna införlivas i skogsvårdslagen.

Att skydda gammelskog är den bästa åtgärden!

Stöd Naturarvet så vi kan förvärva så mycket skyddsvärda gamla skogar (140+/120+ år) som möjligt innan de får ge vika för fönybartdirektiv, A-lands prestige och ren och skär dårskap. Att skydda gammelskog är den bästa och högst prioriterade åtgärden lokalt för en effekt globalt, för att bromsa klimatkatastrofen och artutrotningen.

TIPS! satsa på skogsrutor i Naturarvets senaste förvärv, Djupsjöåns gammelskog i Jämtland, där skogen huvudsakligen är mellan 120 och 170 år gammal. En storbrand härjade i området för 120 år sedan så det förklarar en del av den ”unga” åldern på denna orörda naturskog, som Länsstyrelsen i sin bedömning anser i vissa delar vara urskog med mycket höga naturvärden och är en viktig del av en större värdetrakt.

 När du ”köper” skogsrutor i Djupsjöån får du förutom det vanliga gåvobeviset med koordinater till skogsrutorna, även en handsnidad modell-gran för varje ruta. Tänk vilken julklapp! Och vilken reklam för Naturarvet dessa små granar kan göra med en liten etikett med en QR kod. Årets snackis vid familjeträffarna kring jul!

Naturarvet