Naturarvet firar 20 år!

Den 11 december 2003 föddes naturarvet och var världens finaste Klick för skogen. Urkunden med stadgarna finns att läsa här på hemsidan.

Genom åren har vi sett Klicket utvecklas till Naturarvet, som vi har lärt oss att älska som gammelskogens beskyddare. Naturarvets gammelskogar kan med sina snart drygt 800 hektar skogsmark bidra till att bromsa klimatkatastrofen och lagra in ca 3 000 ton CO2 per år och samtidigt ge skydd åt hundratals naturvårdsarter för all framtid.

Det ska vi fira och har slagit på stort! Vi vill fortsätta firandet med nya spännande projekt och aktiviteter under hela 2024.

Vi lånar 4 miljoner kronor för att finansiera kalaset och alla gåvor, stora som små, är välkomna flöden, likt Naturarvets skogsbäckar som alla flödar ut i en större å.

Vi älskar denna juridiska person – Insamlingsstiftelsen Naturarvet – gammelskogens beskyddare. För att visa vår uppskattning har vi i present till Naturarvet under 2023:

  1. Knutit ihop säcken genom att slutföra en sammanslagning av Svartsundet, Fågelskärsudden, Bålgrundsfjärden och Kalvgrundsfjärden till Söderboda gammelskog. Tillsammans är nu 110 hektar land plus 37 hektar tillhörande vattenområden bevarade för all framtid på Gräsö.
  2. I samarbete med Länsstyrelsen restaurerat två timmerlador i Svartsundets område med nylagda vasstak, som skyddar det gamla lad-timrets lavar och i takfoten skapar ett rejält hotellkomplex för vilda bin och andra pollinatörer. Allt för att gynna den biologiska mångfalden.
  3. Förvärvat vår första ädellövskog i Halland med hela 24 av 25 Ha produktiv skogsmark och en pastoral äng mitt i skogen. Här firar vi att naturen nu ges en chans att fortsätta att återskapa sitt ursprungliga ekosystem som ek-bokskog.
  4. Vi har ännu en present som vi berättar om när det är dags för julklappsöppning. Ni får tåla er till dess. Och den julklappen kostar en rejäl slant, så välkomna med bidrag till denna fina 20-årspresent till Naturarvet.

Naturarvets skogar ligger i 7 olika områden från första köpet 2006 av Ännamusskogen i Kvikkjokk i norr till senaste köpet 2023 av Ekås ek-bokskog i Ullared i söder. Naturarvet omfamnar hela Sverige och hela Sverige vill vara med och omfamna Naturarvet och dess gammelskogar. ELLER HUR!!!

Här kan du se vår jubileums-reel som du också kan se på Instagram eller Facebook.

 

 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Naturarvet (@naturarvet)