Vad händer i gammelskogen?

Läget i Naturarvet 1/4 2021

Så vad händer I och MED Naturarvets skogar undrar du?

Livet händer där. Känsliga och rödlistade arter lever livet skyddade från det hot av utrotning som deras art lever under i Sverige. Träd och svampar kommunicerar med varandra och marken som myllrar av liv lagrar in stora mängder kol.

De döda träden bidrar till att ge livsrum åt hotade arter och stammarna som faller lagras i lugn takt in som kol i marken. Och genom Naturarvets stadgar garanteras att det för alltid är det som ska hända MED Naturarvets skogar.

Samtidigt som vi samlade in rekordmycket pengar i fjol och har fått en bättre start på året än något tidigare Q1 kvartal så får vi också bakslag. Vår ansökan om 2 miljoner kr ur utlysningen om medel till idella miljöorganisationer från Naturvårdsverket avslogs för att vi är en stiftelse och inte en förening! Det bör nämnas att vi har tilldelats anslag en gång tidigare liksom flera andra stiftelser…

Vår ansökan om att få delta i EOCAs våromgång av tilldelning av €30 000 sållades ut av 250 bland de 50 som fick inkomma med en komplett ansökan men gick inte vidare till finalomgången trots att vi har full pott på alla poäng och uppfyller alla kriterier för denna omgång. Vi sätter nu vår tilltro till att få ta del av årets upplaga av Naturbonusen från Naturkompaniet.

Glädjeämnen

Det är påsk! Passa på att sista-minuten-ge-bort-en-gåva med en Glad Påsk! hälsning i vår skogsbutik. Du kan skapa din egen titel på gåvobeviset genom att under ”1. Välj Kategori” välja ”Skriv egen” 🙂

Annars är det framförallt en spontant växande skara skogsfaddrar (nu 490 stycken), tre stora privatgåvor och gamla (Urberg) och nya (Agio och Atteviks) samarbeten som glädjer. Agio och Atteviks har reserverat ytor i Svartsundets gammelskog. Vi har också nya samarbeten på gång som vi kommer att berätta om inom kort. Dessa samarbeten kommer inte bara ge ett tillskott till kassan utan också sprida medvetenheten om Naturarvet utanför den redan frälsta skaran.

Vi har fått ett förslag från en privatperson som vill låna ut pengar på lite längre sikt. Tanken är att ett antal personer med ett bra belopp insatt på något sparkonto med minimal ränta lånar ut pengarna räntefritt till Naturarvet i stället. Om 500 personer med vardera 1 miljon på ett sparkonto i stället lånar ut dessa till Naturarvet på 10 år, så kan det generera mellan 2 500 och 20 000 ha skyddad skog nu. Om 10 år är det för sent! Vill du vara med på projektet att skapa en Naturarvet Fan Fond? Kontakta Lo Jarl!

Vad händer MED Skarnhålans gammelskog?

Länsstyrelsen i Västra Götaland har pausat sitt beslut om att utöka Eklidens naturreservat med Skarnhålans gammelskog. Under remiss-rundan inkom synpunkter från en granne och från Mellersta jordägarföreningen om att det dels borde införas en föreskrift om att tillåta uppförande av jakt-anläggningar dels borde införas en föreskrift om att tillåta åtgärder mot skadeinsekter.

Länsstyrelsen har utan att först fråga Naturarvet lagt till föreskrifterna i ett nytt förslag till beslut. Vi har protesterat mot båda och hänvisar bl.a. till att det saknas vetenskaplig grund och lagligt stöd för insektsbekämpning eftersom ett naturreservat inte ingår under skogsvårdslagen utan regleras genom miljöbalken. Sedan vi skickade in vår inlaga 10 december har det varit tyst.

Vad händer MED Svartsundets gammelskog?

Vi har också ett gott samarbete med Länsstyrelsen i Uppsala län som både rör aktiva insatser för biologisk mångfald och ska bidra till att utöka området av skyddad skog kring Svartsundet. Vi har initialt positiva signaler från två skogsägare som är grannar om att få förvärva mark från dom.

Nu gäller det att samla in de pengar som vi inte fått från våra ansökningar för att få projektet att gå ihop för i år. För de nästkommande åren behöver vi samla in större summor pengar för att kunna skydda ännu mer gammelskog innan den bokstavligen går upp i rök som biobränsle.

Till Gräsö hoppas vi också att kunna göra besök mer inbjudande genom att erbjuda gratis övernattning i en renoverad lada och genom att markera en led. Och tänk om vi kunde göra det enklare att ta sig från sydvästra delen till nordvästra delen än att simma över Svartsundet på något sätt. Hör av dig om du vill bidra till det.

Läs gärna Lo Jarls blogg om vad som händer med skogen i Sverige i allmänhet.

Varma trädkramar till alla våra läsare. 🌳🤗